Resultater fra forprosjektet (AP1)
I forprosjektet er det gjennomført undersøkelser i sidevassdrag til infiserte vassdrag for å innhente kunnskap om lakseparasitten Gyrodactylus salaris har spredd seg til nye vassdrag/bekker. Dette for å avdekke og avgrense infisert område.
Akvaplan-niva har utført feltarbeidet i samarbeid med Fylkesmannen i Vestfold, og Veterinærinstituttet har utført analysene.
Det ble samlet inn laksunger fra Bergselva i Larvik, Ramnesbekken (Aulivassdraget) i Ramnes, Selvikbekken i Sande. I tillegg ble en del bekker elfiske med tanke på å se om det var laksunger – se liste nedenfor.
Resultatene fra undersøkelsen på de innsamlede laksungene viste at det ikke ble funnet G. salaris. G. derjavinoides ble påvist på tre laksunger i Ramnesbekken. Det mest interessante med denne undersøkelser er at det ikke ble påvist G. salaris på laksunger i Selvikelva som munner ut i Sandebukta mindre enn to kilometer fra Sandeelva. Sandeelva har vært infisert med G. salaris i mer enn 10 år og det synes vanskelig å forklare hvorfor parasitten ikke har spredt seg til Selvikelva».
Følgende vassdrag ble undersøkt – de med stjerne hadde laksunger, mens de i kursiv ble undersøkt uten at det ble funnet laksunger.
- Bergselva* (Larvik)
- Farrisvassdraget (Larvik)
- Unnebergbekken (Sandefjord)
- Istreelva (Sandefjord)
- Rovebekken (Sandefjord)
- Vårnesbekken (Stokke)
- Vellebekken (Tønsberg)
- Aulivassdraget med sidebekkene Merkedamselva, Ramnesbekken*, Undrumsdalsbekken og Bjunebekken
- Selvikbekken* (Sande)
- Sandoelva (Sande)
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!